İçeriğe geç

Haydarpaşa Limanı Kimyasal Dökülme Müdahalesi

Haydarpaşa Limanında Kimyasal Sızıntı Müdahalesi

Golf topları büyüklüğünde dolu yağışları ve sağanak yağışlar Perşembe günü İstanbul’u hırpaladı, yolları sular altında bıraktı, ağaçları devirdi ve Türkiye’nin en büyük şehrinde hava trafiğini ve yoğun saatlerde ulaşımı durma noktasına getirdi.
27 Temmuz’da İstanbul Haydarpaşa Limanı’nda şiddetli bir fırtına bir vincin çökmesine ve yangın çıkmasına neden oldu. Büyük vinç, Boğaz tüneli yakınındaki Haydarpaşa limanında devrildi, patlamaya ve büyük bir yangına neden oldu.
Haberlere göre, petrol varilleri vinci devirerek patlamaya neden oldu. Yangında en az bir kişi yaralandı, daha sonra kontrol altına alındı.
Marmara Denizi bölgesinde kötü havalarda vinçlerin çökmesi sonrasında karadaki konteynerlerde sızıntı ve kimyasal sızıntılar deniz suyuna gidiyor. Tahmini (bir) 1 ton dökülme limanda meydana gelmektedir. Mavi Deniz Tier 3 Petrol Döküntü Ekipmanı, 40” Acil Durum Konteynerinde acil bir durum için limanda hazır bekliyor. Liman çevresine 100 m Petrol Bomu fırlatılır ve kimyasal emici pedler ve bomlar, dökülme kitleri ve taşınabilir vakum makineleri kimyasalı karada ve suda toplar. Tehlikeli atıklar lisanslı İzaydaş Atık Kabul Fabrikasına taşınmaktadır. 2 haftalık sürede operasyon tamamlandı.

1. Değerlendirin ve İletişim Kurun

Herhangi bir dökülmede, işçiler bölgedeki diğerlerini tahliye etmeleri veya olaydan uzak durmaları için uyarmalıdır. Çalışanlar ayrıca tesisinizin acil müdahale koordinatörü veya yöneticisi ile iletişime geçmelidir. Hemen net iletişim herkesin güvende olmasını sağlayacaktır.
Bu adım sırasında, içine adım atmak kaymaya ve düşmeye veya kimyasala tehlikeli şekilde maruz kalmaya yol açabileceğinden, çalışanlar dökülen maddeden uzak durduklarından emin olmalıdır.

2. Hazırla

Kimyasal bir döküntüyü temizlemeye hazırlanmak için iki tür hazırlık gerekir. İlk olarak, uygun havalandırmanın mevcut olduğundan emin olarak alanı yapın. Bu, örneğin dökülmenin yeri kapalı bir alan ise özellikle önemlidir.
Alan güvenli hale geldiğinde, sızıntıyı temizlemekten sorumlu kişiler şirketinizin dökülme kitlerinden birini almalıdır. (Tesisinizde meydana gelebilecek olaylara uygun boyutlarda ve her zaman elinizin altında dökülme kitleri bulundurduğunuzdan emin olun.) Ardından müdahale eden çalışanlar, gözlük, eldiven, laboratuvar önlüğü veya koruyucu giysi ve hatta solunum koruması. Bir solunum cihazının gerekli olup olmadığı, hangi kimyasalın döküldüğüne ve ne miktarda olduğuna bağlı olacaktır.

3. Durdur ve Kontrol Et

İdeal olarak, önceki iki adım, dökülmeyi olabildiğince hızlı bir şekilde ele alan hızlı bir şekilde yapıldı. Hazırlandıktan sonra, dökülmeye müdahale eden kişi sıvının akışını durdurmalıdır. Bir kap düşerse ve bir kimyasal dökerse, bu, kabı dik konuma getirmek kadar basittir. Bir kap delinmişse veya sızdırıyorsa, müdahale eden kişi açıklığın üzerine bir kapak veya macun koyabilir veya sızıntının altına temiz bir kap yerleştirebilir. Bu basit adım, sızıntının mümkün olduğunca küçük olmasını ve tesisinizdeki diğer alanları etkilememesini sağlayacaktır.
Ardından, dökülme setinden ped, çorap ve yastık gibi emici maddeler kullanın. Bazı kimyasallarda nötrleştirici asit veya baz tozu da kullanılabilir. Personel, bir set oluşturmak için döküntünün kenarlarına emici çoraplar yerleştirerek başlamalıdır, ancak kimyasala çok yakın olmamalıdır. Sıvı hızla akıyorsa, bu emicileri akışa çok yakın yerleştirmek, dökülmeyi engelleyemeyecekleri anlamına gelebilir. Sıvı tutulduğunda, kimyasalın geri kalanı emici pedlerle kaplanır.
Son olarak, tüm kimyasallar, dökülme kitindeki uygun emici içerikler kullanılarak emilmelidir. Malzemeleri toplamak için dökülme kitinizde sağlanan fırçaları, kepçeleri veya faraşları kullanın.

4. Temizlemek

Döküntü emildikten sonra, bu atığı uygun şekilde atmanın zamanı geldi. Kimyasalları emmiş pedler, bazıları başka maddelerle karıştırıldığında sorun oluşturabileceğinden, çöpe atılamaz. Tesisiniz, tehlikeli atıkların belirli torbalara veya kaplara konulmasını gerektirebilir. Kimyasalları içermek için bir dökülme kitinin kovasını kullanmak da mümkündür. Her iki durumda da konteynere tehlikeli atık etiketi yapıştırın ve şirketinizde belirlenen uygun kanallardan atın.

Atık bertaraf edildikten sonra dökülen alan sabun ve su ile temizlenerek kimyasal kalıntılar giderilmelidir. Bunu yapmak, diğer çalışanların işe geri dönmesini güvenli hale getirmeye yardımcı olacaktır.

5. Rapor

Döküntü temizlendikten ve her şey tekrar kontrol altına alındığında, olanları belgelemenin ve sızıntıyı gerekli kurumlara bildirmenin zamanı geldi. Şirketinizin, etkinliği dahili olarak kaydetmek için özel prosedürleri olabilir. Hangi dış ajansları bilgilendirmeniz gerektiği, sızıntının türüne bağlı olacaktır.

Fiyat teklifi al