Sediment, hava koşulları ve erozyonla parçalanan ve daha sonra rüzgar, su veya buzun etkisiyle veya parçacıklar üzerine etki eden yerçekimi kuvvetiyle taşınan doğal olarak oluşan bir malzemedir. Örneğin kum ve silt nehir suyunda süspansiyon halinde taşınabilir ve çökelme yoluyla deniz yatağına ulaşabilir; gömülürlerse, sonunda lithifikasyon yoluyla kumtaşı ve silttaşı (tortul kayalar) haline gelebilirler.
Doğal su akışı genellikle yerel su yollarının düzenli olarak taranmasına neden olur. Madencilik dışında, bir taramanın en yaygın kullanımı rezervuar taramadır. Bazı şehirler ve belediyeler, topluluğun suyunu açık hava rezervuarlarından sağlar. Bazen, bu rezervuarlar malzeme ile kontamine olur veya kirlenir. Tarama, bu rezervleri temiz tutmanın verimli ve etkili bir yoludur.
Tortular genellikle su (akarsu süreçleri), rüzgar (hava süreçleri) ve buzullar tarafından taşınır. Plaj kumları ve nehir kanalı çökelleri, akarsu taşıma ve biriktirme örnekleridir, ancak tortu genellikle göllerde ve okyanuslarda yavaş hareket eden veya durgun sulardan çöker. Çöl kumulları ve lös, rüzgarla taşınan ve biriktirilen örneklerin örnekleridir. Buzul moren birikintileri ve buzla taşınan tortulardır.
Temizleme Çözümlerimizden ve Teknolojilerimizden Bazıları:
- Yerinde arıtma genellikle kirleticinin uzaklaştırılmasını hızlandırmak ve/veya kirleticiyi hareketsiz hale getirmek için arıtma değişikliklerinin eklenmesini içerir. Tortu muamelesi için düşünülen değişiklikler arasında organofilik kil, zeolitler, boksit, demir oksit/hidroksit, apatit ve sıfır değerlikli demir bulunur. Bununla birlikte, en yaygın yaklaşım, ince tabakalı bir başlık olarak veya tortuya dahil edilen aktif karbondur (AC).
- İzlenen doğal geri kazanım, kontamine tortuların temiz tortularla doğal olarak gömülmesi dahil olmak üzere doğal süreçlerden yararlanır.
- Kapaklama, kirlenmiş tortuların üzerine temiz malzemenin yerleştirilmesini içerir. Kirletici maddeler tortuda nispeten hareketsiz olduğunda, bir kapak flora ve faunanın bunlarla temas etmesini önler. Nispeten geçirimsiz bir kapak, yeraltı suyunun kirlenmiş tortudan boşalmasını önleyebilir. Kapak böylece yeraltı suyunu kirlenmiş alandan uzaklaştırır.
- Tarama veya Kazı, suyu boşaltmadan veya yönünü değiştirmeden bir su kütlesindeki kirlenmiş tortuyu giderir. Tarama ayrıca tortu ile birlikte belirli bir miktarda suyu da uzaklaştırır. Tortular genellikle karada susuzlaştırılır ve su genellikle su kütlesine veya kamu arıtma işlerine geri deşarj edilmeden önce arıtılır. Kirlenmiş tortu daha sonra bir depolama sahasında veya kapalı bir bertaraf tesisinde bertaraf edilir. Yüksek derecede kirlenmiş tortu, bertaraf edilmeden önce arıtılabilir.
Risk Yönetimi ve Çözüm Planlama Çözümleri
- Stratejik ve teknik planlama
- Düzenleyici/Paydaş grubu yardımı
- Maliyet
- Ampirik ve sayısal modelleme
- Ekolojik ve insan sağlığı risk değerlendirmeleri
- Bench ve pilot ölçekli çalışmalar
- Entegre kıyı şeridi geliştirme ve kontamine tortu yönetimi
- İyileştirici alternatifler analizi
- Sediment iyileştirme tasarımı
- İyileştirme Mühendislik Hizmetleri
- Faz I / Saha Değerlendirme Hizmetleri
- Risk Değerlendirme ve Toksikoloji Hizmetleri
- Önerilen çözüm yolunun görsel sunumları ve teknik ve risk iletişimleri
- İzin alımı
- İnşaat yönetimi/anahtar teslimi çözümler
- Site restorasyonu
- Çözüm performansı izleme
- Doğal Kaynak Hasarı değerlendirme yardımı