10 Temmuz 2017 tarihinde Mavi Deniz’e çöp, katı atık, plastik, naylon, yabani otları toplamak üzere plaj temizleme makinesi, traktör, 8 adet 4×4 pikap, 3 adet kıyı çöp toplama botu olmak üzere 80 personel ile plaj temizliği ve baraj temizliği taşeron olarak verilmiştir. Şehirdeki baraj, sigara ve çöplerin akarsu üzerinde uzun süre işletilmesi için Adana Belediyesi hizmet verecek.
Grubu iki parçaya ayırdık; biri sahildeki çöpleri topluyor, diğeri ise baraj bölgesindeki plastik ve diğer kalıntıları topluyor. Temizlik sonrasında kıyıya yaklaştıkça suyun daha berraklaştığını gördük.
Belediyenin denizcilik dairesi başkanı, atıkların çoğunun turistlerden ve ticaret gemilerinden geldiğini söyledi. “Ya her türlü atığı dökerek geçiyorlar ya da ticaret gemilerine aşırı yük bindiriyorlar.
Atık imha kurallarının ihlalinin birçok cezası vardır.
İnsanların denizi temiz tutmanın önemini anlaması gerekiyor. Birçok insanın teknelerde baraja çöp attığını görebilirsiniz.
Çöp izmaritleri de önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor çünkü biyolojik olarak parçalanamıyorlar ve suya toksin salıyorlar.
Raporda, “deniz yaşamını zehirliyor” ifadesine yer veriliyor. “Ayrıca yağmur suyu sistemlerimizde de kolayca hareket ediyorlar, bu da bir sigaranın yolunu bulmak için doğrudan kumsala atılmasına gerek olmadığı anlamına geliyor.”
2050 yılına gelindiğinde okyanusun plastik kirliliği orada yaşayan hayvanlardan daha fazla olabilir.